"Bu belgesel film, Aziz Nesin`i tanıtmayı ve onun savunduğu değerleri tartışmayı amaçlıyor. Film ismini; her zaman için ilkelerini koruyabilmiş, bu inadı ve öncülüğü yüzünden sadece düşmanları tarafından değil, yakınındaki insanlar tarafından da yalnız bırakılmış, çoğu zaman `onlara rağmen` adım atmayı tercih edebilmiş Aziz Nesin`in mücadelesinden ve karakterinden almaktadır. Belgesel ile Aziz Nesin bir bütün olarak tartışılmaya ve anlatılmaya çalışılmıştır.
"Akıntıya Karşı"nın çocukluk konulu ilk bölümünde Aziz Nesin`in ailesi, çocukluğunda önemli yeri olan yakınları, adadaki yaşamı, kaygıları, hayalleri anlatılıyor. Savaş yıllarının ve savaş sonrasının sıkıntıları içerisinde büyüyen Aziz Nesin`in "hafız" olan babası, kendisine Fransızca ve yüksek matematik dersleri veren Kadiri dervişi Galip Amca`sı, babasını "öldü" göstererek Darüşşafaka` ya kayıt oluşu bu bölümün alt başlıkları
İkinci bölümde; Oğuz Aral, Vedat Türkali, Tarık Akan, Zeynep Oral, Ali Nesin, Barış Pirhasan, Lütfi Kaleli, Müjdat Gezen, Aydın Engin, Demirtaş Ceyhun, Vakıf çocukları ve çalışanlarının röportajları, Aziz Nesin`i, farklı bakışlardan ve farklı hikayelerle çıkarıyor bu kez de karşımıza. 46 dakikalık filmde Aziz Nesin`i; anlatılan anekdotlar, anılar, farklı görüntü ve fotoğrafları ile bir kez daha tanıma fırsatını buluyorsunuz.
Akıntıya Karşı Aziz Nesin belgeseli 2003`te Ulusal Kısa Film Festivali Jüri Özel Ödülü almıştır."
"Yıl 1915, Çanakkale Savaşının en kızgın, en civcivli zamanı. Nusret, `yardım, Tanrı yardımı, başarı, üstünlük` anlamına geliyor. Tanrı yardım etsin de Çanakkale Savaşını kazanalım diye, böyle bir dilekle adımı Nusret koyuyorlar. Mehmet de dedemin adı. Ben Mehmet Nusret..."
"Aziz Nesin`in iki önemli mirası var: Kitapları ve Vakfı. Basılan kitaplarının sayısı 10 milyonu geçti. Eserleri güldürüyor, ağlatıyor, düşündürüyor. Mizahın çok yönlülüğünü en iyi bilenlerdendir Aziz Nesin. Bu kitabın konusu Aziz Nesin`in diğer önemli mirası olan Vakfıdır; Nesin Vakfı.
Nesin Vakfı yaşıyor; Aziz Nesin`i okuyanlar da bunu az çok biliyor. Az çok mu? Yoksa çok az mı? Tabii ki Vakıf dostları var; ama onca okuyanı dikkate alındığında vakfı tanıyan çok az. İşte bu kitapta Nesin Vakfını gözler önüne sermek, bir tanışma vesilesi yaratmak istedik."