Çoğu aydın arasında matematiği bilmemek, matematikten anlamamak neredeyse bir övünç kaynağıdır. Bilimlerin kraliçesi olarak nitelendirilen matematiğe karşı takınılan bu tavrın nedeni nedir?
Ali Nesin bir ilkokul öğrencisinin bile anlayabileceği, öte yandan profesyonel bir matematikçinin de ilgi duyabileceği, akıcı bir dille yazılmış, düşündüren ve matematiksel araştırmaya özendiren bu kitabında, ayrıca, toplumda yerleşmiş olan bu anlayışı ele alarak soruna cevap arıyor.
Eğitim sistemimizin ezberciliğe mahkûm olduğunu, bu nedenle ezbere dayanan bir matematik dersinde öğretilenin gerçek matematik olamayacağını öne süren yazar oyunlar, geometri, sayılar, olasılık, sonsuzluk, kaos gibi matematiğin çeşitli konularını ele alıyor ve herkesin anlayabileceği bir dilde aktarıyor.
Matematiği seven sevmeyen, bilen ve bilmeyen her kesimden okurun zevkle okuyacağı, birbirinden bağımsız otuz dört yazıdan oluşan eser, yanıtı bilinmeyen sorular da içeriyor.
Kitap, daha çok oyunları irdeleyen birbirinden bağımsız yazılardan oluşuyor. Tavladan lotoya, ruletten pokere, yazı-tura oyunlarından zar oyunlarına kadar birçok şans oyunu matematiksel açıdan irdeleniyor.
Zorunlu olarak olasılık kuramı ele alınıyor ve şaşırtıcı sonuçlar kanıtlanıyor. Örnek: Daktilonun tuşlarına rastgele basan bir maymun yüzde yüz olasılıkla Hamlet`i yazacaktır!
Lise öğrencilerinin anlayacağı bir dilde ve düzeyde yazılmış bu yazılarda, oyunlardan hareketle sayılarla ilgili son derece ilginç eşitlikler de bulunuyor.
Aritmetik, kombinatorik ve sayılar kuramı da kitabın önemli bir parçası, özellikle Fermat ve teoremi.
Zenon`un paradoksları... "Doğada matematik var mı?", "Matematiksel kavramlar yaratı mı, yoksa keşif mi?" gibi felsefi sorular, "Birey ne derece özgür olabilir?" sorusunun matematikçesi...
Ayrıca olasılık kuramı, oyunlar, geometri, kombinatoryal hesaplar, sayılar kuramı, aritmetik...
Ali Nesin Matematik ve Doğa kitabında tüm bu konuları rahat ve akıcı bir dille ele alıyor.
Matematiğin çeşitli alanlarına heyecanlı bir yolculuk yapmak isteyenler, matematiği seven ya da sevmek isteyenler için birbirinden bağımsız on sekiz yazıdan oluşmuş bir kitap.
Matematik çoğu kişiye göre sınıf geçmek için ezberlenmesi zorunlu birtakım formüller, denklemler kargaşasıdır. Gerçekten öyle mi? Elbette hayır! Çünkü matematik güzeldir. Matematik eğlendirir!
Hayatınız boyunca matematikten mi korktunuz? Öyleyse korkmadan bu kitabı okuyabilirsiniz.
Nazif Tepedelenlioğlu`nun yazıları çok bariz biçimde toplumda büyük bir boşluğu dolduruyordu. Ayrıca herkesin anlayabileceği bir dilde konuşur gibi yazıyordu. Yazıları bir kitapta toplandı ve tahmin edileceği üzere kitap çok sattı, kısa zamanda birkaç basım yaptı. Zaman bulup peşine düşebilseydi çok daha fazla basım yapabilirdi. Nazif Tepedelenlioğlu bu kitabıyla, belki de tüm hocalık yaşamı boyunca etkilediğinden çok daha fazla genci etkilemiştir, etkilemeye de devam edecektir.
"Bu kitabın matematik korkusunu yeneceği inancı (ne yazık ki) doğru değil. Matematikten korkmamak için öbür kitaplarımı da okumalısınız! Anlamadığınız yazıları atlayarak... Bir ya da iki yazıyı anlamamanız hiç önemli değil... Dünyanın sonu değil ya! Ben de her matematik yazısını (hatta çoğunu) anlayamam. Ama ilginizi çeken yazıları anlamaya çalışın, hatta yazının tamamını okumadan, kendi kendinize anlamaya çalışın. Yazıda sorulan soruyu illa çözebilmek gerekmez. Amaç, düşünerek, çalışarak, dirsek çürüterek mutlu olunabileceğini, eğlenilebileceğini göstermek. Eğlenmek için illa kahkaha ya da göbek atmak gerekmez! Kimileyin ciddi bir iş yaparak da eğlenilebilir. Matematik, herşey gibi, ancak emek verildikçe sevilir. Önemli olan çalışmak, emek vermek. Gerisi kendiliğinden gelir."
Ali Nesin
Elinizdeki bu kitap, Ali Nesin`in beşinci popüler matematik kitabıdır. Dama, satranç, tavla, loto gibi çok basit ve herkesin bildiği oyunlardan yola çıkarak derin matematiği anlatan bu kitapta, okur öncelikle henüz çözülmemiş matematik problemleri bulacaktır. Oyunlar kuramından geometriye, geometriden cebire, cebirden kümeler kuramına kadar birçok konu herkesin anlayabileceği sade bir dille aktarılmıştır. Yazarla okur birlikte düşünerek, gerçeği birlikte bulacak, birlikte şaşacaklar.
Matematiğin okullarda anlatıldığı kadar sevimsiz bir konu olmadığını göreceksiniz, hatta matematiği sevecek, eğlenceli bulacak, düşünmenin zevkine varacaksınız.
Ali Nesin, elinizdeki Matematik ve Gerçek derlemesini, "Ben matematikten anlamam ama yine de matematik nedir ne değildir öğrenmek istiyorum," diyenler için hazırladığını söylüyor.
Bu kitapta, matematikle gerçek, soyutla somut, teoriyle pratik, doğruyla kanıtlanabilirlik arasındaki ilişkiyi, sonsuzluk kavramının getirdiği sorunları, var olmanın anlamını ve matematiğin sınırlarını irdeleyen, dolayısıyla kaçınılmaz olarak felsefi tadı olan matematiksel yazıları bulacaksınız.
Önermeler mantığı matematiksel mantığın mutlaka bilinmesi gereken ilk konusudur. Bu konu bilinmeden matematiksel mantıkta bir adım bile atılamaz. Dolayısıyla matematiksel mantık öğrenmek isteyen herkes bu kitabın içeriğini bilmelidir.
Önermeler mantığı genel olarak mantığın da başlıca konularından biridir. Dolayısıyla mantıkla ilgilenen herkes bu kitabın içeriğini bilmelidir.
Önermeler mantığı liselerimizde okutulmaktadır. Lise öğrencileri bu kitabın en azından ilk dokuz bölümünün içeriğini bilmelidirler. Bu bölümler bilgisayar ve mühendislik öğrencileri için de büyük önem taşır.
Mantık öğrenerek daha mantıklı olacağını sananlara ise bu kitabı önermiyoruz. Çünkü polisiye roman okumak bir insanı ne denli mantıklı kılarsa, mantık kitabı okumak da o denli mantıklı kılar.
Ali Nesin, okurların ilgiyle karşıladığı popüler, yarı akademik ve akademik matematik kitaplarından sonra, doğrudan çocuklara ve gençlere yönelik bir matematik kitabı hazırladı. Yazar elinizde tuttuğunuz bu kitap için "en anlaşılır, en eğlenceli, en şaşırtıcı" bulduğu yazılarını daha da basitleştirerek derlediğini, araya bir iki yeni yazı eklediğini söylüyor.
Matematik Canavarı 12 yaşüstü için tasarlanmıştır. Yazılar kolaydan zora doğru sıralanmadığından ve kimine kolay gelen kimine zor geleceğinden, okur anlayamadığı yazıları -daha sonra geri dönmek üzere- atlayıp bir sonraki yazıya geçebilir.
Matematik Canavarı, kitabı okuyacak hedef kitlesinde matematiğe olan ilgiyi artıracaktır.
En az dört ciltten oluşacak olan bu seride, gerçel sayıların aksiyomatik tanımından, yani konunun ta en başından başlanarak ve harici hiçbir varsayımda bulunulmadan analizin en temel konuları derinlemesine işlenecektir. Kavramlar uzun uzadıya ve duru bir dille tartışılacak, teoremler hiçbir kuşkuya yer kalmayacak biçimde en ince ayrıntısına kadar kanıtlanacaktır. Yüzlerce örnek ve alıştırma okurun konuları ve teoremleri her yönüyle içselleştirmesine yardımcı olacaktır. Lisans ve lisansüstü öğrencilerine kuvvetle önerilir.
Elinizdeki bu birinci cilt gerçel sayıların özelliklerine, dizilere ve serilere (yani sonsuz toplamlara) ayrılmıştır.
Birinci cildin önemli altbaşlıkları: Gerçel sayıların tamlığı, Cauchy çarpımı, Cauchy, d`Alembert, Leibniz, Raabe, Riemann ve Abel kıstasları gibi serilerde standart yakınsaklık kıstasları, trigonometrik fonksiyonların ve exp fonksiyonunun tanımı.
İkinci ciltte süreklilik, limit ve düzgün yakınsaklık konuları işlenecek, logaritma ve üs alma tanımlanacak, topolojiye giriş yapılacak ve Weierstrass M-testi ve Weierstrass Yoğunluk Teoremi kanıtlanacaktır.
Üçüncü ciltte türev ve integral konularına yoğunlaşılacaktır.
Dördüncü ciltte metrik uzaylar ve topoloji konusu ele alınacaktır.
Ali Nesin`in Analiz serisinin dördüncü ve (muhtemelen) son cildi. Konu topoloji. Kitapta yüzlerce şekil, örnek ve alıştırma bulunmaktadır.
Birinci cilt gerçel sayıların tanımını, dizileri ve serileri ele aldı.
Yakında yayımlanacak olan ikinci cilt gerçel fonksiyonların sürekliliği konusuna odaklanacak.
Üçüncü ciltte ise türev ve integral konuları ele alınacak.
Yazar bu dört ciltle gerçel analizin temellerini hiçbir önbilgiye gereksinilmeden anlaşılmasını amaçlamıştır.
Bu dört ciltte gerçel analiz konusunda her matematikçinin bilmesi gereken konuları bulacaksınız.
Bekir S. Gür "gerçeği" sorgulayan ve metafizikle sürekli flört halinde olan bu kitabıyla bizi gizemli ve tuhaf bir yolculuğa çıkarıyor. Matematik felsefesinin bütün temel taşları neredeyse bu kitapta var. Hatta bu kitabı matematik felsefesinde bir pusula olarak da nitelendirebiliriz.
İyi yolculuklar!
"Bana matematik sorusu sormayın!"
Peki ya soruları Şehrazad soruyorsa ve bunu seninle oyunlar oynayarak yapıyorsa?
Üstelik çözümler için sana Alaaddin, Ali Baba, cadılar, büyücüler, kurbağa prensler, baykuşlar yardımcı oluyorsa? Hem de bu oyunları oynarken hiç "x" kullanmak yoksa?
Eğer hâlâ "Bana matematik sorusu sormayın!" diye çığlık atmıyorsan, korkmuyorsan, zavallı âşık Kral Şehriyar`a senin yardım etme vaktin geldi demektir. Çünkü onun atlatması gereken 101 günlük bir sınav var, ödülü de çok kıymetli; Şehrazad`ın gönlünü kazanabilmek.
Bu kitap çocukça korkular yaşamayan ama çocukça oyunlar oynamaya doyamayan her yaştan "çocuk kahramanlar" için...
"Sadece eğitim sistemimiz değil, analar babalar da çocuklarını sürekli başarıya yönlendiriyorlar. Tipik bir gerikalmış ülke yurttaşı korkusu: Oku, adam ol, para kazan, bizim gibi sefil olma, zorluk çekme, araban olsun, evin olsun, güçlü ol. Çocuklarımız bu korkuyla büyüyorlar. Daha sonra okul ve çevre de bu korkularını besliyor.
Bunun sonucu olarak en zeki ve en çalışkan gençlerimiz mühendislik ve işletme bölümlerini tercih ediyorlar. Çünkü bu dallarda başaracaklarını biliyorlar. Gerçekten de bu dallarda başaramayacak ne olabilir ki?
Böylece müthiş bir potansiyeli ziyan ediyoruz. Temel bilim bölümleri teker teker kapanıyor öğrencisizlikten. Temel bilim olmayınca teknoloji de olmaz, değerli mühendisler de ziyan olur. (...)
Bu kitapta birçok soru sordum. Kimini yanıtladım, kimini yanıtlayamadım. Bazı sorular da zaten biri tarafından sorulmuş ve yanıtlanmış, kendim yapamamışsam başkasının yaptığına baktım. Ama her biri üzerine düşündüm ve her birinden ayrı bir zevk aldım."
"Çoğu kişi matematiği kuru, soğuk, korkutucu ve sevimsiz bulur. Oysa matematikçiler, matematikten derin bir estetik haz alırlar; zaman zaman matematik kavramlarını, kanıtlardaki kıvrak akıl yürütmeleri, `güzel`, `zarif` ve `çarpıcı` gibi sıfatlarla nitelendirirler. Bertrand Russell`a göre matematik duru, derin, yalın ama yüce bir güzellik taşır. Matematik öğrenirken ve öğretirken karşılaştığım olağanüstü parlak fikirlerin, akıl yürütmelerin ve zarif teoremlerin bende uyandırdığı heyecan ve hazzı bu kitapta okurlara paylaşmaya çalıştım."
Tosun Terzioğlu
Kitabın ilk üç bölümünü anlamak için liselerimizde okutulan matematik yeterli olacaktır. İzleyen bölümlerinde çıta giderek yükselecek. Pisagor teoreminden başlayarak topolojiye, kuvvet serilerine, sayılardan geometriye doğru uzanan bu matematik yolculuğunda iyi okumalar diliyoruz.
Serüven öykülerinin tadını bulacağınız bu popüler matematik kitabının yazarları Ali Nesin ve Ali Törün kitabın önsözünde, "Amacımızı matematiğin yakın ve uzak tarihiyle ilgili hoş bir kitap sunmak olarak belirledik," diyorlar. "Yazılarda konu edilen matematiği elimizden geldiğince bir lise öğrencisinin anlayacağı biçimde anlatmaya çalıştık. Bu mümkün olmadığında matematik bölümü öğrencisini hedefledik. Ama yazıların matematiği çok anlamadan da okunabilir olmasını sağlamaya çalıştık."
Lakatos`un başyapıtı Kanıtlar ve Çürütmeler, yirminci yüzyılın ikinci yarısında matematik felsefesi üzerine yazılmış en önemli eserlerden biridir. Özellikle farklı farklı araştırma alanlarından yaklaşıldığında Kanıtlar ve Çürütmeler, felsefi manada okura büyük açılımlar sunabilmektedir.
Matematik felsefesinde, geometrik topolojinin, matematik tarihinin, matematiksel mantığın, analizin ve kombinatoriğin bu kadar doğal ve akışkan bir şekilde iç içe girdiği başka bir metin bulmak zordur. Lakatos`un, konunun matematiksel ayrıntılarına olan hakimiyetiyle birlikte, önemli tarihsel ayrıntıları okuru sıkmadan, felsefi bir yaklaşımla sunması bu eseri kuşkusuz bir başyapıt kılmaktadır.
Bu kitap bir dizi kitabın üçüncüsüdür. (Ama ilk ikisinden oldukça bağımsızdır.)
Her ne kadar çocukluğumuzdan beri sayıyor olsak da, saymak çok zor bir konudur. Bu yüzden de teorisi az gelişmiştir. Bilinen birkaç standart sayma yöntemi olsa da, konu kendi başına matematiksel bir dal olmaktan uzaktır, çünkü, genel olarak, karşımıza çıkan bir sayma problemiyle nasıl başa çıkılacağını hemen kestirebilmek oldukça güçtür.
Dolayısıyla saymanın derinine inilmiş bir konu olduğunu söyleyemeyiz, inilemese de konunun yüzeyi çok geniştir ve bu yüzeyde dolaşmak bile başlı başına ilginç bir maceradır.
Bu kitapta sayma konusuna sadece bir giriş yaptık. Kitabın lise, hatta ortaokul düzeyinde okunabilir olmasına özen gösterdik. Daha ileri seviyede sayma tekniklerini Sonlu Matematik adlı biraz daha akademik kitabımızda göreceğiz.
Ali Nesin`in liselere yönelik matematik ders kitaplarından İkincisi elinizde.Ali Nesin bu kitabı için, "Okur doğal sayılara elbette daha önceki eğitim yıllarından aşinadır. Zaten önceki kitapta da hiç çekinmeden sayıları (kümelere örnek vermek amacıyla) kullanmıştık. Bu kitapta okurun doğal sayılar hakkında bildiklerini daha modern bir dille gözden geçireceğiz. Kullanacağımız dil daha çok kümeler kuramının dili olacak.Aralara bayağı ilginç ve zorlayıcı problemler serpiştirdim. Okurun o problemler üzerine zaman geçirmesini öneririm, hemen olmasa da ileride yararını görecektir," diyor.
"Bu kitap bir dizinin ikinci kitabıdır. (Birincisi Önermeler Mantığı adlı kitabımdır.) Dizinin amacı, matematiğin en temel kavramlarını, sezgisel olarak, özellikle genç okura sunmaktır. Lise matematik öğretmenlerine, üniversitede matematik ya da temel bilimlerde eğitim görmek isteyen liselilere ve üniversitede bir temel bilimler bölümünde okuyan gençlere yararlı olacağını düşünüyorum.
Elinizde tuttuğunuz bu kitap kümeler kuramı üzerinedir ve büyük ölçüde birinci kitaptan bağımsız okunabilir.
Kümeler kuramını çok daha soyut ve aksiyomatik olarak bir başka çok daha akademik kitabımızda sunacağız. Burada, kümeler kuramına sezgisel bir başlangıç yapmak istedik."
"Birinci ciltte; gerçel sayılar kümesinin tamamından, daha doğrusu aksiyomlarından yola çıkmış, gerçel dizi ve serileriyle devam etmiştik.
Bu ciltte önce fonksiyonlarda süreklilik ve limit kavramını işleyeceğiz. Süreklilikle ilgili en önemli sonuçlar 3`üncü bölümde.
Ardından fonksiyon dizilerinde yakınsaklık konusuna oldukça ayrıntılı bir biçimde gireceğiz. Kanıtlanan iki önemli teoremi özellikle vurgulamak isterim: Weierstrass M-testi ve Yoğunluk Teoremi. Ayrıca π Sayısının matematiksel tanımının kitabın heyecanlı bölümlerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Süreklilik çok çok önemli ama ne yazık ki pek eğlenceli bir konu değildir. Öte yandan soyut matematiğin zevkine varmış bir öğrencinin ikinci kısımdan itibaren keyif almaya başlayacağını umuyorum."
Sizin evde de matematiği pek sevmeyen birileri var mı? Matematik Laneti tam onlara göre!
Hem hikâyesi hem de çizimleriyle dikkat çeken kitap, matematiğin gündelik hayatımızda önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaparken, küçük okurlarımızı matematiğe başka bir gözle bakmaya teşvik edecek.
Matematik Laneti, bir matematik kitabının hem eğlenceli hem de öğretici olabileceğini kanıtlıyor.
Her şeyin probleme dönüştüğü bir güne uyandınız mı hiç?Yapacak 10 işiniz var, servisin kalkmasına ise 30 dakika...Yetişebilecek misiniz?3 tişörtünüz ve 2 pantolonunuzla iyi bir kombin yapabilecek misiniz?Düşünmeye başlarsınız: Her şeyin problem olması şart mı? Neden 2 elma her zaman 5 armutla toplanmak zorunda? Neden hep 4 çocuk 12 bilyeyi bölüşür? Neden 10 kurabiyenin 3`ünü biri alır da hepsini size bırakmaz? Neden mi? Çünkü siz bir matematik laneti kurbanısınız! Umutsuzluğa kapılmayın. Bu kitap size matematik lanetini bozmayı öğretecek.
Ali Nesin`in liselere yönelik matematik ders kitaplarından üçüncüsü elinizde. Ali Nesin, "Önceki kitapta [2. Kitap] doğal sayılarla ve doğal sayıların toplama ve çarpma işlemleriyle ve sıralama ilişkisiyle tanışmıştık. Bu kitapta tamsayılarla tanışacağız. İlk iki bölümde tamsayıları oldukça yapay ve biçimsel bir biçimde tanımlayıp bazı temel özelliklerini göreceğiz. Okur, tamsayıları geçmiş yıllardan bildiğinden, sıkıcı olmamak için çok fazla ayrıntıya girmeyeceğiz. Ama üçüncü bölümde tamsayıları yeniden, en baştan ve bambaşka bir bakış açısıyla ele alacağız. Üçüncü bölümde tamsayıları tanımlamayacağız, sadece tamsayıların toplama, çarpma ve sıralamaya dair aksiyomlarını, yani hiç tartışmadan kabul ettiğimiz özelliklerini yazıp, tamsayıların diğer özelliklerini bu aksiyomlardan hareketle kanıtlayacağız. Yani üçüncü bölümde yaklaşımımız `aksiyomatik` olacak. Umarım okur ilk iki bölümü sıkıcı, üçüncü bölümü heyecanlı bulur," diyor.
Ali Nesin`in gençlere matematiği sevdirmek için yazdığı popüler matematik kitapları ve akademik kitapları bir arada. Bu kitaplarla matematiğin en anlaşılır, en eğlenceli ve en şaşırtıcı yönlerini keşfedin.
Her şey 11 yıl önce bir telefonla başladı. Betül Tanbay TMD adına arıyordu. O zamanlar başkan Tosun Terzioğlu`ydu. Fazla uzatmadan soruyu sordu: Matematik Dünyası`nın sorumlusu olabilir miymişim? Neyinden sorumlu olacağım? Her şeyinden!
O kadar da çok işim var ki .... Ama bu da binlerce gence seslenebilme, binlerce genci etkileme imkânı sunan bir görev. Tarihi görevler reddedilmez!
- İşime karışacak mısınız?
- Hayır, hayır, ne münasebet ...
- O zaman kabul!
Galiba bu kadar çabuk kabul edeceğimi sanmıyordu. Zafer kahkahaları bir iki saniye gecikti çünkü.
O günden bugüne 11 yıl geçti. Birçoğunuz henüz ergenliğe bile girmemişti. Bu sürede topu toplamı bir hafta tatil ya yapmışımdır ya yapmamışımdır. Dergi işi kitap yazmaya benzemez. Kitap biter, dergi bitmez. Siz derginin yeni sayısını elinize aldığınızda, ben bir sonraki sayıyı çoktaaan yarılamışımdır bile. "Oh bitti" yok yani. Yoruldum, çok yoruldum ve hatta yıprandım. Yaş da kemale erdi.
Ayrıca hiç kimse bir işin başında bu kadar uzun süre kalmamalı. Bir zaman sonra yaptıklarınızı kıskanıyor, tutucu oluyorsunuz, değişime karşı çıkıyor, önerilere kapanıyorsunuz. Oysa sürekli hareket ve değişimin yararına inanıyorum.
Bu süreçte çok kişi yardım etti.
Yaş sırasına göre gidersek, Tosun Bey`i anmalıyım öncelikle. Başkanlığı sırasında (ve sonrasında elbet) hiç karışmadığı gibi, reklam bularak, yazı yazarak ve daha da önemlisi (kendi bilmez ama) iç huzuru ve dinginliğiyle beni hep rahatlattı.
Sonra Ali Törün ... Hep yanımdaydı. Mütevazı, güler yüzlü, hoşsohbet, çalışkan, yardımsever, güvenilir. Zamanla çok yakın iki dost olduk.
Kadir Abbas, dizgicimiz, neşe kaynağımız... Dobra, dürüst, çalışkan, becerikli...
O da benim gibi sokakta büyüdüğünden tanışır tanışmaz 40 yıllık ahbap gibi olduk.
Eşim Özlem Beyarslan... Sevgisiyle, güveniyle, sabrıyla bu derginin her sayfasındadır.
Asistanım Aslı Can Korkmaz... Bir aşamada insanlıktan çıkmıştım. Günde iki üç saat uyuyordum. Beni tekrar insana dönüştüren Aslı Can`dır.
Mustafa Yağcı, İlham Aliyev, Zafer Ercan, Şafak Alpay, Refail Alizade, Kıvanç Çefle, Tayfun Akgül gibi sürekli yazan ve çizenlere, web sitesi tasarımcımız İsmail Arı`ya, düzeltmen ya da yazar olarak dergiye müdahil olan Mehmet Kıral`a ve diğer editörlere ve öğrencilerime (ki bazıları çocuklarımdır), Yüksel Atakan gibi bağışçılarımıza, bizi başından beri destekleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi`ne, Nesin Vakfı ve Yayınevi`ne, reklam veren Garanti Bankası`na, Sabancı Holding`e hepsine hepimiz adına teşekkür ediyorum.
Bu süreçte kırdıklarımdan da özür diliyorum.
Dergimiz emin ellerde, gençlere emanet! Hoşçakalın.
Bu "merhaba" MD`nin yeni editör ekibi olarak, siz değerli okurlarımıza ilk merhabamız. MD gibi başarısını 23 yıl boyunca artırarak varlığını sürdürmüş bir dergiyi devralmış olmanın sorumluluğu elbette çok büyük. Üstelik MD, son 11 yılda, Ali Nesin ile birlikte pek çok değerli bilim insanının emeği sayesinde, Türkiye`de 15 bin tirajına ulaşmış bir dergi. Elinizdeki sayı, bu sorumluluğun bilinci ve tedirginliği ile, bir süredir devam eden titiz bir çalışmanın ürünü. Şimdiye kadar yazılarını okumaktan keyif aldığımız yazarlarımız, bizlerle olmaya devam edecekler. Ayrıca bu sayıyla birlikte yazar sayısında ve konu çeşitliliğinde bir artış fark edeceksiniz. Kapak konusunun dışında, matematiğin farklı alanlarını giriş seviyesinden başlayarak öğreten, pek çok yazı dizisi de bu ve önümüzdeki sayılarda başlıyor.
Sayının hazırlanması ve sizlere ulaşması, pek çok kişi ve kurum sayesinde mümkün oldu. Onların desteği olmaksızın bizler, bu sorumluluğu alma cesaretini gösteremezdik.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi`nin verdiği önemli desteğinse ayrı bir yeri var. Bu destek olmasaydı, MD`nin elinizdeki sayısı çıkarılamayabilirdi. Bu vesileyle özellikle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Yalçın Karayağız`a, rektör yardımcıları Kayhan Ülker ve Zeki Alpan`a ve Genel Sekreter Sezai Makas`a, MD`nin yaşamasını sağladıkları için tüm matematik dünyası adına teşekkür ediyoruz.
Ayrıca, dergi tasarımının yeni sistemimize uyarlanmasında bize rehberlik etmekle kalmayıp, derginin her bir köşesini bizzat inceleyip güzelleştiren İlhan Bilge`ye de teşekkür ederiz.
Özellikle, artan dağıtım masraflarını karşılayamadıkları için dergilerin bir bir kapanmaya başladığı yayın dünyasında, MD`nin ayakta kalması, elbette en çok sizlerin desteğiyle mümkün olacaktır. Metalik ve toplu aboneliklerimizin artması, dergimizin maddi sıkıntılarını aşması icin tek yol gibi görünüyor. Böylece dergimizin dağıtımının yeniden Türkiye genelinde yapılabileceğini umuyoruz. Lütfen abone olunuz, abone oldurunuz.
Ve son olarak, www.matematikdunyasi.info adresindeki yeni web sayfamızın haberini vererek, MD ile ilgili gelişmeleri, yine yeni açılan Facebook (facebook.com/md.dergi) ve Twitter (©md_dergi) hesaplarımızdan da takip edebileceğinizi hatırlatalım.
Bir sonraki sayıda görüşmek üzere.
Bir önceki sayımızda sizlere MD ile ilgili yeniliklerin bir bölümünü duyurmuş ve desteğinizi istemiştik. Derginin mali durumuna baktığımızda desteklerinizin çok önemli bir rol oynadığı görülüyor. Özellikle genç okurlarımızdan gelen mektup ve mesajlar desteklerinizin ve dergiye verilen emeklerin boşa gitmediğinin bir kanıtı. Destekleriniz sayesinde bu sayımız daha fazla noktada satışa sunulabilecek. Satış noktalarını artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca MD`ye daha kolay ulaşabilmeniz için mobil ödeme sistemini de başlattık. Artık web sayfamızın www.matematikdunyasi.info/satis/mobil adresinde bulacağınız mobil ödeme formunu kullanarak MD`ye kolayca abone olabilir, isterseniz sayıları tek tek satın alabilirsiniz. Kredi kartıyla ödeme sistemine de çok yakında yine web sayfamızdan ulaşabileceksiniz.
Tanıtım ve dağıtım konularında yaşadığımız zorlukları aşmamızda gösterdiğiniz katkıya benzer şekilde, ne mutlu ki derginin içeriğinin hazırlanması konusunda da yalnız değiliz. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda öğretim üyesi ve alanında uzman diğer yazarlarımız aylar süren bir özenle yazılar hazırlıyorlar. Bu yazılar, değerli hakemlerimizin ve yayın kurulu üyelerimizin kontrolü ve onayından geçtikten sonra sizlere ulaşıyor. Bütün bu karşılığı ödenemez çalışmaların, hiçbir ücret alınmadan gönüllü bir şekilde yapıldığını bir kez daha hatırlatmak ve bu vesileyle sizler adına hakemlerimize ve yayın kurulu üyelerimize tekrar teşekkür etmek isteriz.
MD için verilen bütün bu emek ve desteklere rağmen aradan geçen sürede, Matematik Dünyası`nı hiç duymamış çok sayıda öğrenci ve öğretmen olduğunu üzülerek gördük. Facebook ve Twitter hesaplarından yapılan duyuruları yaygınlaştırarak geleceğin matematikçilerinin keşfedilmesine sizler de katkıda bulunabilirsiniz. Dergiyle ilgili her türlü soru ve isteklerinizi web sayfamız, facebook sayfamız, twitter hesabımız veya e-posta yoluyla bize iletebileceğinizi ve geri bildirimlerinizin bizim için çok değerli olduğunu belirtmek isteriz. Özellikle okuduğunuz yazılarda aklınıza takılan noktaları facebook sayfamızdan paylaşırsanız seviniriz.
Bundan 23 sene önce yayımlanmaya başlayan Matematik Dünyası`nın önümüzdeki sayısı 1OO`üncü sayımız olacak. Bu özel sayımızı bir dizi etkinlik ve çeşitli sürprizlerle, kutlayacağız. Etkinliklerimize davetiye kazanmak ve sürprizlerimizi kaçırmamak için facebook ve twitter hesaplarımızı takibi bırakmayın! Ayrıca elinizdeki sayımıza serpiştirilmiş soruları çözen okurlarımızı da 1OO`üncü sayımızda duyuracağız ve bu okurlarımızı özel hediyeler bekliyor olacak.
1OO`üncü sayımızda görüşmek üzere.
Bu kez sizlere lO0`üncü sayımızı sunuyor olmanın sevinciyle karşınızdayız. Bu sayının hazırlanışında, farklı bir heyecan ve sorumluluk hissettik. Çünkü başta derginin ilk editörü rahmet li Cemal Koç olmak üzere 23 yıl boyunca dergiye emeği geçmiş yazar ve editörlerin sayesinde var olabilmiş bir derginin lO0`üncü sayısını çıkarma görevi bizlere düştü. Bu duyguyla, lO0`üncü sayının daha renkli, daha çeşitli yazılarla dolu olması için tüm yazarlarımız ve editörler büyük bir titizlikle çalıştılar. Ortaya çıkan ürünün her satırını okurken sizlerin de bu heyecanı paylaşacağınızı umuyoruz.
MD, l00`üncü sayısına ulaşmışken `Problemler ve Çözümleri` bölümü de 500 + 500 = lO00`inci sorusunu sordu. Çözümleriyle birlikte bu 1000 soruluk birikim matematik olimpiyatlarına hazırlık çalışmaları için çok değerli bir kaynak oluşturuyor. Bu tür kaynak çalışmalar sayesinde liselerde matematik olimpiyat kulüplerinin sayısının da artmasını umuyoruz. Lise öğrencilerinin kulüp çalışmalarında kullanılabilecek `Eureka! Zeka Soruları`, `Ailenizin Matematik Köşesi: Beyincik` ve `Satranç Köşesi ` bölümlerimizin her birinin benzer bir birikime sahip olduğunu da hatırlatalım.
Bu sayımızda matematiğin fizik, ekonomi, programlama ve sanatla olan yakın ilişkisine dair yazılar bulacaksınız. (Benzer yazılar bundan sonraki sayılarımızda da sıklıkla yer alacak.) Bu sayının hazırlıkları sürerken matematik camiası, Fields Madalyası`nı ilk kez bir kadın matematikçinin kazanması ile farklı bir sevinç yaşadı. Fields madalyası kazanan dört matematikçi ve çalışmalarıyla ilgili yazılar da bu sayının içinde.
Ayrıca siz değerli okurlarımıza lO0`üncü sayımızın bir anısı olarak verdiğimiz hediye posterdeki eserin yaratıcısı Rafael Araujo ile yapılmış bir söyleşiye de sayfalarımız arasında rastlayacaksınız. Bu söyleşinin renkli halini web sayfamızda bulabilirsiniz: https://www. matematikdunyasi . info/
Söyleşinin online halini Facebook ve Twitter`da paylaşarak MD`nin tanıtımına yardım ederseniz seviniriz. Bu vesileyle MD`nin tanıtımına zaman ayırabilecek gönüllüler aradığımızı bir kez daha belirtelim. Eğer yardım edebileceğinizi düşünüyorsanız lütfen md-gonulluler©googlegroups.com listesine üye olun veya md©msgsu.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçin. Elbette yorum, katkı ve önerilerinizi her zaman bekliyoruz.
Artık sizleri dergimizin yazılarıyla baş başa bırakmanın zamanıdır. Keyifli okumalar dileriz.
Bu köşeyi yazmaya başladığımızda dergi son şeklini henüz almış oluyor. Bu, dergide yer alacak yazıları bir arada gördüğümüz ilk an. 100 sayıyı geride bırakmış olsak da bu an hala ayrı bir heyecan demek. Her biri değerli yazarlarımızın büyük emekleriyle, her bir kelimesi tek tek düşünülerek hazırlanmış onlarca yazı bir araya gelince ne kadar mutlu olduğumuzu söylemeye gerek yok.
Aslında bu sayının kapak konusunun daha uzun olmasını planlamıştık. Lineer cebir uygulamaları arasından yapılan küçük bir seçkiyi bile, bir sayıya sığdırmak zor. Ama yazarlarımızdan öyle güzel yazılar geldi ki kapak konusunu daha kısa tutmaya karar verdik. İleriki sayılarda lineer cebirin uygulamalarıyla ilgili yazılara yer vermeye devam edeceğiz. Son üç sayıda işlediğimiz lineer cebirin matematiğin hemen her yerinde, başta fizik olmak üzere diğer temel bilimlerde ve yeni teknolojilerde sıklıkla kullanıldığını anlatmak da en az birkaç sayı sürecek.
MD`yi yeni takip etmeye başlayan okurlarımıza matematiğin farklı alanlarını, giriş seviyesinden başlayarak ele alan yazı dizilerimizin her birinin tek başına bir kapak konusu sayılabileceğini hatırlatalım. Örneğin, Uluğ Çapar tarafından hazırlanan ve ilk bölümünü MD 2014-II`de yayımladığımız Olasılık Kuramının Gelişimi yazı dizisinin bu sayımızda yer alan ikinci bölümü, olasılığın çelişki içermeyen sağlam temellere nasıl oturtulduğunu anlatıyor.
Bu sayımızda iki güzel haberi de duyurmanın sevincini yaşıyoruz: Eğer matematikle ilgili cevap bekleyen sorularınız varsa yeni açılan http://matkafasi.com sitesine sorabilirsiniz. Bu sitede sorduğunuz sorulara cevaplar, akademisyenlerin desteğiyle veriliyor. Burada biriken soru ve cevapların uzun vadede önemli bir kaynağa dönüşmesi bekleniyor. Siteyi hazırlayan Salih Durhan`la yaptığımız söyleşiyi ileriki sayfalarda bulabilirsiniz.
İkinci güzel haberimiz de bir web sitesiyle ilgili. Çok zengin bir matematiksel içeriğe sahip IMAGINARY web sitesi artık Türkçe de kullanılabiliyor. Adresi http: //imaginary.org/tr Üstelik şimdiye kadar Almanya, Amerika, Arjantin, Avustralya, Fransa, İngiltere, Kolombiya, Polonya, Portekiz ve Rusya gibi 60`tan fazla ülkede sergilenen Matematiğin Gözünden IMAGINARY sergisi bu bahar `Türkiye`de olacak. Sergiye hazırlık için, Ferit Öztürk`ün bu sayımızda yer alan IMAGINARY Türkiye`de ve Türkçede yazısı iyi bir başlangıç olabilir.
Artık sizleri dergimizin yazılarıyla baş başa bırakıp yeni sayının hazırlıklarına başlamanın zamanıdır. Haziranda karşınıza güzel bir sürprizle çıkacağız. Bu sürprizimizi kaçırmamak için biten aboneliklerinizi yenilemeyi unutmayın.
Uzun bir aradan sonra yeni sayımızı nihayet baskıya göndermek üzereyiz. MD`nin yepyeni sayısını elimizde tutmanın, yepyeni makaleleri okumanın mutluluğu yanında, geçen sayımızdan bu yana yaptığımız yeniliklerin sonuçlarını da merakla bekliyoruz.
MD editörlüğü sorumluluğunu üstlendikten sonra hazırladığımız dördüncü sayı da dağıtılınca kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Değerli yazarlarımızın, hakemlerimizin, yayın kurulumuzun, MD temsilci ve destekçilerinin yoğun emeklerine karşın, MD`nin gençlere ulaşmakta yetersiz kaldığını görmek fena halde canımızı sıktı. Bunun en önemli sebebinin MD`nin Türkiye genelinde dağıtılamaması olduğunu biliyorduk. Finansal açıdan bizi yoran bu sorunu çözmek biraz zaman aldı. Dağıtım şirketini değiştirmek için 9eşitli görüşmeler, yoğun pazarlıklar yaptık. Ayrıca sözleşmeler gereği dağıtım şirketi değişirken uymamız gereken bekleme süreleri süreci oldukça uzattı. MD hazır olmasına rağmen beklemek zorunda kaldık. Ama sonuçtan mutluyuz: Artık MD, YAYSAT tarafından Türkiye genelinde dağıtılacak. Bu güzel gelişmeyi elbette değerli desteklerinize borçluyuz.
Facebook ve Twitter hesaplarımızı takip eden okurlarımızın hatırlayacağı üzere MD`yi gençlere ulaştırabilmek için liselere MD aboneliği bağışlama kampanyası başlatmıştık. Kampanya başında Türk Matematik Derneği, Matematik Araşt ırma Dostları projesi kapsamında Türkiye`de 100 liseye MD`nin 2014 ve 2015 sayılarını bağışladı. SMS kampanyamız da yoğun ilgi gördü. Kampanyaya katılan destekçilerimiz sayesinde bu sayımızla birlikte Türkiye`nin her ilinde en az iki liseye ilk defa MD ulaşmış olacak. Ancak henüz yolun başındayız. Türkiye`de hiç ulaşamadığımız ne çok lise, ne çok genç yetenek var. Gençlere mutlaka ulaşmamız gerektiğini biliyoruz. Sıradaki hedefimiz Türkiye`deki tüm fen liselerine MD aboneliği kazandırmak. Bu hedefe ulaşmak için de herkesin yardımına ihtiyacımız var. Destek olmak çok kolay: Cep telefonunuzda;
MDDESTEK5 yazıp 8071`e göndererek 5 TL,
MDDESTEK1O yazıp 8071`e göndererek 10 TL
bağış yapabilirsiniz. Ayrıca sadece 30 TL ile seçtiğiniz bir liseye MD aboneliği bağışlayabilirsiniz. Bunun için md©msgsu.edu.tr adresine yazmanız yeterli. Desteklenen liselerin güncel listesini web sitemizden ve Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bu arada liselere tek tek ulaşıp dergiyi öğrencilere ulaştırma zoralıyoruz.
Uzun bekleme süreleri bize kenarda bekleyen bir başka önemli işi de bitirmek için zaman tanımış oldu. Web sitemizi yeniledik. Severek kullanacağınızı umuyoruz. Ayrıca web sitemize kredi kartıyla alışveriş ve bağış yapabileceğiniz bir sistemi de ekliyor, gençlerden desteğinizi esirgemeyeceğinizi umuyoruz.
Hayat`ı boyunca Türkiye`de, bilimin ve özel olarak matematiğin gelişmesi için uğraş vermiş, değerli matematikçi Tosun Hoca`yı kısa bir süre önce kaybettik. Matematiğe, üniversitelerimize ve topluma katkılarıyla birlikte MD`nin ilk gününden beri tüm sıkıntılı dönemlerindeki desteğini de her zaman şükranla hatırlayacağız.
Tosun Hoca`nın kaybıyla birlikte, kaybettiğimiz daha pek çok değerli matematikçimizin de anılarını yaşatmak ve çalışmalarını toplumla buluşturmak için web sitemizde "Kaybettiklerimiz" adında bir bölüm hazırlamaktayız. Bu bölümle ilgili ayrıntıları sizlerle daha sonra paylaşacağız.
Tosun Hoca`nın çok değer verdiği MD`nin bir sayısını daha baskıya gönderirken üzerimizdeki sorumluluğun da hiç azalmayacağını anlıyoruz. Bu sorumluluk duygusuyla Galatasaray Üniversitesi`nden Ayberk Zeytin, Akdeniz Üniversitesi`nden Ayhan Dil, Boğaziçi Üniversitesi`nden Ekin Özman ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi`nden Özgür Martin editörler ekibimize katılmayı kabul ettiler. Getirdikleri enerjiyle yeni MD`leri daha kısa sürede hazırlayacağımızı umuyoruz.
Matematik Dünyası`nın yeni bir sayısıyla karşınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bir önceki sayı ile bu sayı arasında beklediğimizden uzun bir süre ara vermek zorunda kaldık. Bunda diğer faktörlerin yanı sıra, ülkemizde yaşanan üzücü olayların da etkisi oldu. Ülkemiz 15 Temmuz 2016 tarihinde talihsiz bir darbe girişimi atlattı. Bu girişimin savuşturulması için çaba gösterirken hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.
Darbeler ve otokratik yönetimler insani pek çok faaliyete olduğu gibi bilime ve matematiğe büyük zararlar vermiştir. Dergimizin ilk editörü olan Cemal Koç hocamız, 1980 askeri darbesinin ardından sıkıyönetim komutanlığı tarafından 1402 sayılı yasada yapılan antidemokratik değişiklik nedeniyle üniversitedeki görevinden uzun bir süre haksız bir biçimde ayrılmak zorunda bırakılmıştı. Şili`de yaşanan Pinochet askeri darbesinden sonra ortaöğretim ve lise matematik kitaplarının askeri yönetim tarafından değiştirildiği, negatif sayılar ve vektörlerin dış çarpımı gibi konuların keyfi bir biçimde müfredattan atıldığı söylenir. Darbe girişimini atlatmış olmamız ülkemizin bilimsel geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Ancak ülkemizde yaşanan bu ve diğer çeşitli siyasi gelişmeler sebebiyle alınan bazı acele ve keskin kararlar pek çok meslektaşımızın işlerini, iş güvencelerini hatta belirli dönemler için özgürlüklerini haksız yere kaybetmelerine neden olmakta. Kamu vicdanını yaralayan bu adaletsizliklerin bir an önce son bulmasını diliyoruz.
Matematik ile uğraşmanın içsel güzelliği yanında bizlere öğrettiği önemli şeyler var: Ayrıntılara hassasiyet göstermek, aynı probleme değişik bakış açılarıyla yaklaşmak, sezgisel çıkarımlarımızın yanlış olabileceği, çoğunluğun bir konuda pekala yanılabileceği bilgileri vb. Kısacası, matematik yapısı itibarı ile bizlere zihinsel anlamda "haddimizi bildiren" bir uğraş. Bu düşünme şeklini hayatın diğer alanlarında da kullanmak daha sakin ve olgun kararlar almamızda bizlere yardımcı olabilir. Tartışmaya açık bir soru: Acaba matematiksel düşünme uğraşı önyargının, adaletsizliğin panzehiri olabilir mi?
Ülkemizin içinden geçtiği zorluklar ister istemez pek çok kişide ümitsizlik duygularının artmasına neden olabiliyor. Ümidin yeşerdiğini yine matematikle ilgili aktivitelerde gözlemleyebiliyoruz. Okurlarımızın dergiye gösterdikleri olağanüstü ilgi, Matematik Köyü`ndeki öğrencilerin azmi ve öğrenme istekleri geleceğe ümitli bakmamız için sayılabilecek pek çok sebepten yalnızca ikisi.
Ali Nesin`in müfredatı bir kenara bırakıp, "Meraklı bir fen lisesi öğrencisinin bilmesi gerekir," dediği konuları yazdığı serinin ilk kitabı "Kümeler Kuramı". Bu kitapta lise 1 öğrencilerinin anlayabileceği düzeyde kümelerle ilgili temel kavramlar konu ediliyor. Eğlenceli bir sohbet gibi ilerleyen anlatıma her kavram hakkında onlarca örnek, alıştırma ve matematiğin tarihi gelişimi üzerine ilginç bilgiler eşlik ediyor. Kümeler Kuramı`nda bir takım formüller ve yöntemlerin başköşede oturduğu tatsız tutsuz bir metin değil, tanım ve kavramların öneminin vurgulandığı, sadece bilineni değil bilinmeyeni de anlatan, düşünmeyi teşvik eden sıradışı bir içerik bulacaksınız.
Türkiye`de matematiğin gelişimine ve bu bağlamda MD`ye büyük katkıları olan Tosun Terzioğlu hocamızın anısına hazırlanmış özel bir sayı ile karşınızdayız.
Derginin sayfaları arasında gezindikçe Tosun Terzioğlu isminin nasıl bir yaşamın ve çalışmanın ürünü olduğuna dair ipuçları bulacaksınız. Bu bölümün editörlüğünü üstlenen Aydın Aytuna`ya ve Albert Erkip`e teşekkürlerimizi sunarız.
Bu sayımızda Kağan Kurşungüz`ün hazırladığı Bilgisayarda özdeşlik bulma ve kanıtlama başlıklı kapak konusunu ve çok değerli yazarlarımızca hazırlanan birbirinden ilginç yazıları da keyifle okuyacağınızı tahmin ediyoruz.
Derginin son yıllarda sorumluluğunu üstlenmiş editör grubu olarak bu sayıyla sizlere veda ediyoruz. Ali Nesin`den devraldığımız bu zor görevi layıkıyla yapabildiğimizi umarak görevi yeni editörlere devrediyoruz. Bu süre boyunca derginin maddi, manevi destekçisi olan siz okurlarımıza tüm katkılarınız için sonsuz teşekkürler. Sizler sayesinde pek çok güçlüğün üstesinden gelebildik ve basılı dergilerin teker teker kapandığı bu dönemde MD`yi gecikmelerle olsa da çıkarabildik.
Bu süreçte tümü gönüllü bir yazar ekibinin son derece özverili bir çalışmasını deneyimlemek bizler için en büyük kazanç oldu. Bu vesileyle çok keyif yazılar okumuş olduk. Yazarlarımıza, yayın kurulumuza ve anonim hakemlerimize emekleri için tekrar teşekkür ediyoruz.
MD`nin bağımlılık yapan bölümlerini hiç tekrara düşmeden yıllardır hazırlayan Muhammed Uludağ, Refail Alizade, Ezgi Kantarcı Oğuz, Uğur Doğan ve Kıvanç Çefle`ye de ayrıca teşekkür ederiz.
Çözmekte zorlandığımız her konuda Ali Nesin yardımımıza koştu. Bizi hiç yalnız bırakmadı. Editörlüğünü yaptığımız sayılarda emeği büyüktür. Biz kendisine nasıl teşekkür edebileceğimizi düşünürken bir son dakika haberi olarak Ali Nesin`in Leelavati Ödülü`nü kazandığını öğrendik. Ali Hoca matematik eğitimi konusunda dünyanın en prestijli ödülünü kazansa da Türkiye`de kurmak istediği fen lisesi için izin alamıyor. Başka bir ülkede bir lise kurmak istese kendisine her türlü kaynağın sağlanacağına eminiz. Bu lisenin kurulacağı günü heyecanla bekliyor, kısa sürede önündeki bürokratik engellerin kalkmasını umuyoruz.
Yeni editörler ekibine bu büyük sorumluluğu aldıkları için şimdiden teşekkür ediyoruz. Hazırlayacakları MD`leri dört güzle bekliyor olacağız.